Nyaralás alatt is vigyázzunk a szemünkre


Nyaralás alatt is vigyázzunk a szemünkre

 

Szemallergia, szemfertőzés (kötőhártya-, szaruhártya gyulladás), árpa, száraz szem

Ez csak néhány a nyaraláskor előforduló szembetegségek közül.

Egy várva várt nyaralást beárnyékolhat vagy tönkre is tehet egy váratlan szemgyulladás vagy szemfertőzés.

 

Már az utazás során….

Utazzunk akár autóval, busszal vagy repülővel a légkondicionáló berendezés káros hatásait bárhol érezhetjük. A száraz levegő kiszáríthatja a szemet, viszketést okozva. Az utazás során sajnos nem mindig a legjobb a higiénia így a viszkető szemet megdörzsölve már is kész a baj. A tömegközlekedési eszközökön fokozottan ki vagyunk téve olyan fertőző szembetegségeknek, mint pl. a kötőhártya gyulladás. A fertőzések megelőzhetők a higiéniai szabályok betartásával. Amikor csak van rá alkalmunk, alaposan mossunk kezet, az utazás során pedig használjunk kéztisztító kendőt vagy gélt. Aki tudja magáról, hogy hajlamos a szeme a kiszáradásra, használjon szemcseppet.

 

A fürdőzés veszélyei…

Csodálatos tengerek, nagyszerű medencék. Ki ne vágyna a nagy melegben egy kis mártózásra. A szemünkre azonban fokozottan kell figyelnünk ezekben közegekben. A sós tengervíz a kissé kellemetlen csípő, égető érzésen túl nem káros a szemre. A fürdőzés élményét egy jól megválasztott úszószemüveggel tehetjük teljessé. Az úszószemüveg esetén is érdemes ügyelni az UV védelemre.

Az uszodák vize már korántsem ilyen veszélytelen. A víz fertőtlenítésére sok helyen még mindig klórt használnak. A klóros víz szemgyulladást okozhat, ami az erős UV sugárzással együtt akár súlyosabb tüneteket is produkálhat.

Medencében még inkább ajánlott az úszószemüveg használata. Akinek érzékenyebb a szeme a klórra, az úszás után mindenképpen használjon szemcseppet és hosszabb nyaralás előtt konzultájon szemorvosával.

 

Mindenből kettőt... 

Ugye nem szeretne lemaradni a csodás kilátásról vagy a régen várt könyv élvezetéről. Viseljen akár szemüveget vagy kontaktlencsét, nyaralásra mindenképpen vigyen magával tartalékot. Akár elveszíthetjük, eltörhetjük a szemüvegünket és tartalék nélkül akár rémálommá is válhat egy nyaralás. Utazás előtt időben gondoskodjunk a megfelelő tartalék szemüvegről vagy kontaktlencséről.

 

Napszemüveget mindenkinek… 

Igen még a legkisseb gyermekeknek is. A tengerparton még akkor is UV védelemre van szükség, ha árnyékban tartózkodunk. A szemünk ilyenkor akár többszörösét is kaphatja a megszokott UV sugárzásnak, ezért ajánlatos a család minden tagjának megfelelő minőségű napszemüveget viselni.

 

Remélem, ez kis írás segít felkészülni egy csodálatos nyaralásra.

 

Jó utat, csodás pihenést!

 

 

  

Iratkozz fel hírlevelünkre

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és az abban foglaltakat elfogadom!