További videókMACULA DEGENERÁCIÓ (SÁRGAFOLT SORVADÁS) KOCKÁZAT BECSLÉS


MACULA DEGENERÁCIÓ (SÁRGAFOLT SORVADÁS) KOCKÁZAT BECSLÉS

A STARS (Simplified Thea Amd Risk assesment Scale) néven olasz orvoscsoport által kidolgozott kockázat becslési eljárás célja személyre szabottan kockázati profil felállítása időskori sárgafolt sorvadás (macula degeneráció) esetében. Ez lehetővé teszi a páciens részére konkrét tanácsok megfogalmazását, a macula degeneráció kialakulásának , illetve a betegség súlyosbodásának valószínűségének csökkentése érdekében. A kockázat becslés több tényező elemzésére épül ( páciens neme, kora, családi előfordulása az AMD-nek, elhízás-BMI, dohányzás, magasvérnyomás, szívinfarktus, magas koleszterinszint, atherosclerosis, fénytörési hibák, írisz színe).

Az eljárás magába foglalja az éleslátás helyének-orvosi néven-sárgafolt állapotának műszeres vizsgálatát is, úgynevezett OCT eljárással.

Az AMD kialakulásának fontos genetikai vonzata is van, de mivel a genetikai alapjai az AMD-nek még kutatás tárgyát képezik, a protokoll a betegség családi előfordulását veszi alapul.

A STARS kockázat becslési eljárás egy statisztikai elemekre épülő kockázati valószínűséget állapít meg, amely alapján egyénre szabott konkrét jövőbeni prognózist nem lehet meghatározni, hanem a prevencióra-megelőzésre, életmódváltásra helyezi a hangsúlyt.

A STARS módszer alapján veszélyeztettetnek minősülő páciensek esetében lehetővé válik életmódbeli javaslatok megfogalmazása, a gyógyszeresen befolyásolható tényezők nyomon követése ( elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterin szint stb.), valamint rendszeres kontrollal a szemészeti állapot követése(beleértve az időszakos OCT vizsgálatot).

 

A vizsgálat menetéről és áráról ITT talál további tájékoztatót

Forrás: Prevenció Látáscentrum

Szerző: Dr Daróczi János,
2020-07-23

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK...

E vitaminban gazdag ételek az őszi étlapon

E vitaminban gazdag ételek az őszi étlapon

Az ősz két kiemelten fontos idény élelmiszere a szelíd gesztenye, valamint a sütőtök. Az igen kellemes ízviláguk és magas kalória értékük mellett, fontos elemeket tartalmaznak a szemünket/ látásunkat illetően is.
A szelíd gesztenye((Castanea sativa)

A gesztenyegyüm

TOVÁBB...

A D-vitamin a szemész szemszögéből

A D-vitamin a szemész szemszögéből

Az őszi/ téli hónapokban-a természetes napfény hiánya miatt-  kiemelt figyelmet szükséges fordítani a D-vitaminra is.  A D vitamin -mint ismeretes-igen fontos tényező a kalcium anyagcseréjében, felszívodásában, a csontritkulás elleni védekezésben. Ugyanakkor, a D vita

TOVÁBB...

A hideg hónapok (Ősz/tél) hatása a szemünkre

A hideg hónapok (Ősz/tél) hatása a szemünkre

Általában a nyári hónapok, meleg, napsütés szemre kifejtett hatásokról sok szót ejtenek, de az őszi, hűvős, megváltozott időjárási viszonyok hatása titkán kerül előtérbe. A hosszú éjjelek, borongós, hideg, szeles, nappalok hatását fogjuk a köve

TOVÁBB...

Iratkozz fel hírlevelünkre

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és az abban foglaltakat elfogadom!