E vitaminban gazdag ételek az őszi étlapon


E vitaminban gazdag ételek az őszi étlapon

Az ősz két kiemelten fontos idény élelmiszere a szelíd gesztenye, valamint a sütőtök. Az igen kellemes ízviláguk és magas kalória értékük mellett, fontos elemeket tartalmaznak a szemünket/ látásunkat illetően is.
A szelíd gesztenye((Castanea sativa)

A gesztenyegyümölcs antioxidáns hatású, ”sejtvédő” E vitaminban gazdag és a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, -püré is számottevő mennyiséget tartalmaz ebből az értékes vitaminból. Ez a mennyiség a gesztenyét kiemeli ebből a szempontból a gyümölcsök csoportjából – ahová táplálkozástanilag sorolják.
A többi gyümölccsel összehasonlítva azt találjuk, hogy meglehetősen magas a gesztenyében az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1 vitamin (tiamin), a B2 vitamin (riboflavin), valamint a B6 vitamin (piridoxin) mennyisége is.
Kevéssé ismert, hogy „gyümölcshöz méltóan” a C vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében.

1) Antioxidáns hatású, ”sejtvédő” E-vitaminban bármelyik gyümölcsnél gazdagabb, 7,5 mg/100g,. és a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, -püré is számottevő mennyiséget tartalmaz.
2) Meglehetősen magas az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1-vitamin (200mg/100g), a B2-vitamin (250mg/100g), valamint a B6-vitamin (0,32mg/100g) mennyisége is.
3) Ásványi anyag és nyomelem tartalma is jelentős. 100g-ban 20 mg nátriumot, 553 mg káliumot, 94,6 mg kálciumot és 90 mg foszfort, 0,2 mg rezet, 1,2 mg vasat, 48 mg magnéziumot tartalmaz.
4) Zsiradékot a gesztenye csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem.
5) Nyers rosttartalma magas, ennek is az ún. élelmiszerrost hányada jelentős. Ezek a táplálékban lévő emészthetetlen poliszaharidok, melyek az emésztő enzimek hatásával szemben ellenállóak. A vastagbél baktériumai részlegesen bontják ugyan a rostokat, de ezek a poliszaharidok gyakorlatilag alig hasznosulnak. Élettani hatásuk szerteágazó:a vízben oldhatatlan (pl. cellulóz) összetevők többek között csökkentik az éhségérzetet, elősegítik a jó bélműködést. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is.
6)Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket.

A népi gyógyászatban hasmenés, hurutos és légzőszervi megbetegedések ellen, valamint görcsoldásra használták. De nemcsak termését, hanem a belőle készült mézet, a fa kérgét, levelét egyaránt.
A szelídgesztenye termésében (Hyppocastani semen) található szaponinkeverék, az eszcin is jótékony hatású:
• csökkenti a gyulladást és a vizenyőt,
• véd a vizenyő kialakulása ellen,
• erősíti és javítja az érfalak rugalmasságát és tonizálja a visszereket
• görcsoldó,
• antioxidáns,
• köptető és mikroba elleni hatású.
A sütőtök (Cucurbita maxima convar. maxima)
Magas karotintartalommal (3,8 mg/100 g), C-vitamin-tartalommal (30 mg/100 g) rendelkezik, ezen felül jelentős kalcium- és foszforforrás.

Rengeteg vitamin és árványi anyag megtalálható benne. Ezek az A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 (Piridoxin) és a C vitamin, valamint a cink, a mangán, a kalcium, a réz, a vas, és a foszfor. Tartalmaz még karotint, biotint (B7 vitamin), niacint (B3 vitamin), pantoténsavat (B5 vitamin), és folsavat (B9 vitamin) melynek köszönhetően egészségmegőrző hatással is bír. Magas kalória értéke folytán tápláló hatású, és igen erős antioxidáns is.
Érdemes hát fogyasztani a fentieket, mivel mint tudjuk, a táplálékaink megfelelően kiválasztva, egészség megőrző, és gyógyító hatással is bírnak.

Forrás: Prevenció Látáscentrum

Szerző: Dr Daróczi János,
2019-11-04

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK...

A D-vitamin a szemész szemszögéből

A D-vitamin a szemész szemszögéből

Az őszi/ téli hónapokban-a természetes napfény hiánya miatt-  kiemelt figyelmet szükséges fordítani a D-vitaminra is.  A D vitamin -mint ismeretes-igen fontos tényező a kalcium anyagcseréjében, felszívodásában, a csontritkulás elleni védekezésben. Ugyanakkor, a D vita

TOVÁBB...

A hideg hónapok (Ősz/tél) hatása a szemünkre

A hideg hónapok (Ősz/tél) hatása a szemünkre

Általában a nyári hónapok, meleg, napsütés szemre kifejtett hatásokról sok szót ejtenek, de az őszi, hűvős, megváltozott időjárási viszonyok hatása titkán kerül előtérbe. A hosszú éjjelek, borongós, hideg, szeles, nappalok hatását fogjuk a köve

TOVÁBB...

Glaucoma

Glaucoma

zöld hályog látáskárosodást vagy akár vakságot is okozó szembetegség. Másik elnevezése, a glaukóma szó 

TOVÁBB...

Iratkozz fel hírlevelünkre

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és az abban foglaltakat elfogadom!