Glaucoma (zöldhályog)


Glaucoma (zöldhályog)

A glaucoma a látóideg panaszainak összefoglaló neve, melyek legjellemzőbb következménye a szem belső nyomásának megemelkedése. Magyarul zöldhályog néven ismert a betegség, mely rendkívül összetett és több változata is ismert. Röviden a következőképpen zajlik: a látóideg rostjainak pusztulása eleinte kisebb-nagyobb kieséseket okoz a látótér vonatkozásában, mely folyamat előrehaladott állapotában bekövetkezik először a látótér-szűkület, majd az összes rost elhalásával a vakság.

A glaucoma típusai

Megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos glaukómát. E típusokon belül pedig beszélhetünk nyitott-, illetve zárt zugú glaucomáról is.

Az elsődleges nyitott zugú változat nagy valószínűséggel genetikailag meghatározott, míg az elsődleges zárt zugú glaucoma oka az anatómiai eltérésekben keresendő. Akár veleszületett betegség is lehet.

másodlagos glaukóma egy fennálló szemészeti problémán alapul. A másodlagos nyitott zugú glaukóma a csarnokzug elvezető rendszerének eltömődése, kóros átalakulása, vagy az elvezető vénák magas nyomása okán alakul ki. A másodlagos zárt zugú változat a szivárványhártya-, vagy a csarnokvíz keringésének kóros megváltozására vezethető vissza.

A zöldhályog okai:

A betegség magyarázata szerteágazó. Állhat a háttérben olyan anatómiai téraránytalanság, mint a csarnokzug szűkössége, amely súlyosabb esetben akár el is záródhat. Ennek következtében a szemfolyadék-keringés megszűnik, a csarnokvíz a szemben felgyűlik, a szemnyomás pedig veszélyesen megemelkedik. Emiatt alakul ki az úgynevezett glaukómás roham, mely azonnali beavatkozást igényel.

A glaucoma okai visszavezethetőek a genetikára is, illetve különböző kockázati tényezőkre, úgy, mint:

  • életkor
  • magas vérnyomás
  • cukorbetegség
  • migrénre való hajlam

Iratkozz fel hírlevelünkre

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és az abban foglaltakat elfogadom!