Prevenció Látáscentrum

Macula degeneráció (sárgafolt sorvadás) kockázatbecslés

A STARS (Simplified Thea Amd Risk assesment Scale) néven olasz orvoscsoport által kidolgozott kockázat becslési eljárás célja személyre szabottan kockázati profil felállítása időskori sárgafolt sorvadás (macula degeneráció) esetében. Ez lehetővé teszi a páciens részére konkrét tanácsok megfogalmazását, a macula degeneráció kialakulásának , illetve a betegség súlyosbodásának valószínűségének csökkentése érdekében. A kockázat becslés több tényező elemzésére épül ( páciens neme, kora, családi előfordulása az AMD-nek, elhízás-BMI, dohányzás, magasvérnyomás, szívinfarktus, magas koleszterinszint, atherosclerosis, fénytörési hibák, írisz színe).

Az eljárás magába foglalja az éleslátás helyének-orvosi néven-sárgafolt állapotának műszeres vizsgálatát is, úgynevezett OCT eljárással.

Az AMD kialakulásának fontos genetikai vonzata is van, de mivel a genetikai alapjai az AMD-nek még kutatás tárgyát képezik, a protokoll a betegség családi előfordulását veszi alapul.

A STARS kockázat becslési eljárás egy statisztikai elemekre épülő kockázati valószínűséget állapít meg, amely alapján egyénre szabott konkrét jövőbeni prognózist nem lehet meghatározni, hanem a prevencióra-megelőzésre, életmódváltásra helyezi a hangsúlyt.

A STARS módszer alapján veszélyeztettetnek minősülő páciensek esetében lehetővé válik életmódbeli javaslatok megfogalmazása, a gyógyszeresen befolyásolható tényezők nyomon követése ( elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterin szint stb.), valamint rendszeres kontrollal a szemészeti állapot követése(beleértve az időszakos OCT vizsgálatot).

A vizsgálat menetéről és áráról ITT talál további tájékoztatót

Hívjon minket!

+36 70 943 7880
Hétfő - Péntek
08-20 óráig

Júniusi akciónk

20% kedvezmény

Önnek lehetősége van most
20% kedvezményre optometristák
által végzett szemüvegrendelés, kontaktlencse vizsgálat és betanítás, valamint Colorlite színlátás vizsgálat árából. 

20 % kedvezmény júniusban

Júniusi hónapban 20% kedvezményt biztosítunk Dr. Csobay Ildikó csütörtöki rendelésén az általános szemvizsgálat árából.