Szemünk védelme a téli, hideg évszakban


 

1. A téli időszakban a szemünket sok káros behatás érheti, amely könnyezést, vagy ellenkezőleg, száraz érzetet kelt. Mindez a könnytermelés zavarával magyarázható. Ilyen behatás a nagy hőingadozás a külvilág, illetve a fűtött helyiségek között, a fűtés miatt száraz levegő a zárt terekben. Ilyenkor fokozottan kell figyelnünk a szem kellő nedvesítésére, műkönnyek rendszeres használatára. Mivel a patikában számos, műkönny elérhető (egymástól hatás, összetétel, alkalmazás szempontjából lényegesen különböznek), ajánlatos szemészeti vizsgálat alapján kiválasztani a megfelelőt.

2.  Párásítás: napközben, de főleg éjjel -szükséges a megfelő páratartalom biztosítása az otthonunkban. Ez elérhetjük egyszerű és olcsó módszerekkel-pld. Nedves ruha/törölköző elhelyezése a fűtőtestre, egészen a drága és bonyolult, programozható párásítókig.

3. Az ultraibolya (UV) elleni védelem. A téli hónapokban az UV ugyanolyan veszélyt jelent a szemünkre mint nyáron, sőt, a havas felszínek tükröző hatása miatt még veszélyesebbé tud válni. Ezért fontos a nem túl sötét színű, de megfelelő UV szűrős napszemüvegek, vagy téli sportoknál síszemüvegek használata.

4. A hosszú téli napokon hajlamosak vagyunk sokat internetezni, használni a digitális eszközöket (mobil, laptop, stb). Emiatt fontos a rendszeres, óránkénti pihentetése a szemnek, és lehetőleg szemtorna gyakorlatok végzése.

5.  Egészséges-vitaminban gazdag táplálkozás. Télen hajlamosak vagyunk kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, ez káros -többek között -a szemünkre is.

6.  A korai sötétedés, valamint esős, havas időjárás miatt különösen fontos megfelelő szemüveg használata, amennyiben indokolt, főleg autóvezetés közben

7.  Az autóvezetés télen egyébként is nehezített lehet, a ferde napsugarak, illetve a vizes/havas felületeken való tükröződés miatt. Speciális szűrővel (fényre sötétedő) ellátott szemüveg, kontaktlencse , illetve napszemüveg használatával ezek az ártalmas hatások kivédhetőek.

8. A téli hónapokban gyakori felső légúti fertőzések (nátha, influenza, Covid stb.) a szemünket is befolyásolják, általában kötőhártya gyulladást, ritkábban szaruhártya gyulladást okoznak. Ilyen helyzetben fontos a szemészeti vizsgálat, annak eldöntése érdekében hogy szükséges-e helyi antibiotikum kezelés vagy nem.

 

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és az abban foglaltakat elfogadom!