Prevenció Látáscentrum

Üvegtesti homályok (úszkáló foltok) és táplálkozás

Üvegtesti homályok és táplálkozás: Hogyan befolyásolja étrendünk a szemünk egészségét?

Az üvegtesti homályok (úszkáló foltok vagy lebegő foltok a látótérben), más néven floaterek, gyakori jelenségek, amelyek apró, árnyékos foltokként jelennek meg a látómezőben. Ezek az üvegtestben, a szem hátsó részén található zselés anyagban keletkeznek, és bár általában ártalmatlanok, zavaróak lehetnek. Az életkor előrehaladtával gyakrabban fordulnak elő, de vajon milyen szerepet játszik a táplálkozás ezek megelőzésében és kezelésében?

Hívjon minket!

+36 70 943 7880
Hétfő - Péntek
08-20 óráig

Mi okozza az üvegtesti homályokat?

Az üvegtesti homályok kialakulásának több oka lehet, többek között:

1. Az üvegtest elváltozása

Az életkor előrehaladtával az üvegtesti zselé részlegesen folyékonnyá válik, és apró törmelékek keletkeznek.

2. Sérülések és műtétek

Szemsérülések vagy műtétek után nagyobb a kockázat.

3. Gyulladások

Az uveitis és más gyulladásos állapotok szintén hozzájárulhatnak.

4. Betegségek

Például a diabéteszes retinopátia üvegtesti vérzést okozhat.

Táplálkozás és szem egészsége

A táplálkozás fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében és az üvegtesti homályok megelőzésében. Bizonyos tápanyagok és étrendi szokások hozzájárulhatnak a szem szöveteinek egészségéhez és a gyulladások csökkentéséhez.

Fontos tápanyagok és ételek

1. Antioxidánsok:

  • C-vitamin: Erős antioxidáns, amely segít megvédeni a szem szöveteit az oxidatív stressztől. Forrásai: citrusfélék, paprika, eper, brokkoli.
  •  E-vitamin: Védi a sejteket a káros szabad gyököktől. Forrásai: mandula, napraforgómag, mogyoró, spenót.

2. Karotinoidok:

  • Lutein és zeaxantin: Ezek a karotinoidok a szem makulájában találhatók, és segítenek megvédeni a szemet a káros kék fénytől. Forrásai: kelkáposzta, spenót, tojássárgája, kukorica.

3. Omega-3 zsírsavak: 

  • Ezek az esszenciális zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek és fontosak a retina egészségéhez. Forrásai: halak (például lazac, makréla), chia mag, lenmag, dió.

4. Cink: 

  • A cink alapvető szerepet játszik a retina működésében és segíthet a makuladegeneráció megelőzésében. Forrásai: osztriga, marhahús, csicseriborsó, tökmag.

5. Lizin:

  • A lizin egy esszenciális aminosav, amely fontos a kollagénképződéshez és a szem szöveteinek egészségéhez. Forrásai: húsok, halak, tejtermékek, tojás, hüvelyesek.

Egészséges táplálkozási szokások

  1. Kiegyensúlyozott étrend: Fogyasszunk változatos étrendet, amely gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, sovány fehérjékben és egészséges zsírokban.
  2. Hidratálás: Fontos a megfelelő hidratáció fenntartása, mivel a víz segít fenntartani a szem nedvességtartalmát.
  3. Kerüljük a túlzott cukor- és zsírfogyasztást: A magas cukor- és telített zsírtartalmú étrend növelheti a gyulladások és a cukorbetegség kockázatát, amelyek hozzájárulhatnak az üvegtesti homályok kialakulásához.

A táplálkozáson kívül, alapvető a sokszor hangsúlyozott UV védelem(napszemüveg, kalap)

Összefoglalás

Az üvegtesti homályok gyakoriak, és bár általában ártalmatlanok, megfelelő táplálkozással csökkenthetjük a kialakulásuk kockázatát és támogathatjuk a szem egészségét. A gazdag antioxidánsokban, karotinoidokban, omega-3 zsírsavakban, cinkben és lizinben gazdag étrend segíthet fenntartani a szem szöveteinek integritását és csökkentheti a gyulladásokat.

Az egészséges táplálkozás nemcsak a szemünk, hanem az általános egészségünk szempontjából is kiemelkedő fontosságú. Érdemes odafigyelni étrendünkre, hogy hosszú távon is megőrizzük látásunk élességét és egészségét.
Fontos hangsúlyozni, hogy az úszkáló homályok súlyos szembetegségek jele is lehet, egyes panaszok esetén (pld. cikázó fények, villanások érzékelése, sűrű pontszerű homályok hírtelen jelentkezése stb.) soronkívüli szemfenékvizsgálat indokolt, mivel  retina szakadás/ leválás gyanú felmerül.
Dr. Daróczi János

Megosztás