Prevenció Látáscentrum

A D-vitamin a szemész szemszögéből

Az őszi/ téli hónapokban-a természetes napfény hiánya miatt-  kiemelt figyelmet szükséges fordítani a D-vitaminra is.  A D vitamin -mint ismeretes-igen fontos tényező a kalcium anyagcseréjében, felszívodásában, a csontritkulás elleni védekezésben. Ugyanakkor, a D vitamin a szemünk egészségében  /látásunk megőrzésében is lényeges. Számos kutatás és szemészeti tanulmány eredményeképpen megállapítható,  hogy  az alacsony D-vitamin szint esetében  :

-szerepet játszik a -száraz szemüség, csökkent könnytermelés, illetve a szemfelszíni gyulladás kiváltásában.

-főleg a nők -esetében magasabb a nyílt zugú glaucoma (zöldhályog ) kialakulásának a veszélye. 

– kockázatot képez a makula degeneráció előfordulását tekintve,

-kapcsolatba hozható a szürke hályog(katarakta)  kialakulásával.

-fontos szerepe van a rövidlátás (myopia) kialakulásában is, bár még mindig vitatott, hogy a napfény (ultraibolya-B) hiánya, és az ebből adódó alacsony D-vitamin szint, vagy a csökkent D-vitamin mint elsődleges tényező játszik szerepet?

 

A felsoroltak miatt- szemészeti szempontból is- fontos a D-vitamin szintjének normalizálása megfelelő életmóddal ( napozás, D-vitaminban gazdag ételek fogyasztása), illetve szükség szerint  D-vitamin pótlása. Ez utóbbi azonban csakis orvosi felügyelet mellett történhet, ugyanis a D-vitamin pótlása egyénfüggő feladat, figyelembe kell venni a páciens általános állapotát, nemét, korát, társult betegségeit is. Fontos tudni, hogy a lehetséges túladagolás is veszélyeket rejt!. A túladagolás főbb tünetei: gyomorpanaszok, hányás, hányinger, hasmenés, gyengeség, súlyosabb esetben törékennyé válnak a csontok, megemelkedik a vér kalciumszintje (hiperkalcémia), valamint a lágyszövetek elmeszesedése és vesekőképződés veszélye állhat fenn.
Az étrendet illetően, javasolt a tojás (tojássárga), hal ( főleg lazac), kagyló, gomba, máj (főleg sertés vagy marha).

Hívjon minket!

+36 70 943 7880
Hétfő - Péntek
08-20 óráig

Júniusi akciónk

20% kedvezmény

Önnek lehetősége van most
20% kedvezményre optometristák
által végzett szemüvegrendelés, kontaktlencse vizsgálat és betanítás, valamint Colorlite színlátás vizsgálat árából. 

20 % kedvezmény júniusban

Júniusi hónapban 20% kedvezményt biztosítunk Dr. Csobay Ildikó csütörtöki rendelésén az általános szemvizsgálat árából.