A hideg hónapok (Ősz/tél) hatása a szemünkre


Általában a nyári hónapok, meleg, napsütés szemre kifejtett hatásokról sok szót ejtenek, de az őszi, hűvős, megváltozott időjárási viszonyok hatása titkán kerül előtérbe. A hosszú éjjelek, borongós, hideg, szeles, nappalok hatását fogjuk a következőkben bemutatni.


-A hideg, szeles idő, valamint a helyiségek fűtés miatti alacsony páratartalmú levegője miatt fokozódik a könnypárolgás, ebből adódóan a száraz szeműség kellemetlen tünetei erősödnek( égő, szúró érzés, szem pirossága stb.).


-A fűtött helyiségek és a hideg külső környezet közötti nagy különbség, a fűtés által okozott száraz levegő nagyon károsan hat a szemfelszínre, főleg ha szemszárazság vagy az erre való hajlam eleve fennáll. Műkönnyek használatával, a helyiségek gyakori szellőztetésével, megfelelő párásítással a panaszokat csökkenteni lehet. Külön hangsúlyozandó, hogy nem csak a szem, de a szem környéke, a szemhéjak bőre is érintett ilyenkor, tehát a szemhéjak célzott ápolására is figyelmet kell fordítani, különös tekintettel a külső szemzugra. 
A szemünket azonban nem csak a hőmérséklet, de a napfény erősségében kialakult változások is problémát jelentenek. Az éjjel /nappal időtartam arányának változása előnytelen változásokat generál szemészeti szempontból.


Az autóvezetés az őszi hónapokban a kedvezőtlen fényviszonyok, csökkent kontraszt ( esős, ködös időjárás), fokozott kihívást jelenthet, a sötéthez való alkalmazkodási problémák, a szembejövő autók éles fényei miatt. Igen fontos a megfelelő szemüveg vagy kontaktlencse használata. A megfelelő antireflex bevonattal ellátott szemüveglencsék védelmet jelenthetnek a bevillanó (autók, utcalámpák ) fények ellen.


A sokat emlegetett ultraibolya sugarakkal szemben az őszi/téli hónapokban is védekezni kell, erre alkalmas napszemüveggel.


Az őszi/téli hónapokban gyakori hangulatingadozás, depresszió hatására fokozódnak a látászavarok,
egyes szembetegségek (pld. szárazszemüség stb) tünetei hangsúlyosabbá válnak.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és az abban foglaltakat elfogadom!