AZ ÜVEGTESTI HOMÁLYOKRÓL-TÖMÖREN


Szemészként gyakran keresnek fel páciensek “úszkáló pontok, foltok, vonalak” miatt. Mivel gyakori panaszról van szó, tekintettel hogy a kérdés összetett, pár gondolatot szeretnék a témához hozzáfűzni.

Az említett úszkáló pontok, homályok főleg akkor érzékelhetőek, ha világos háttérre tekintünk (fehér fal, fehér papírlap, számítógép monitorja, stb). Ritkán csak egy homályt látunk (pontszerű, vonal-vagy fátyolszerű), gyakrabban azonban számos homályt észlelünk. Ezek jelentkezhetnek cask egyik szemen, vagy mindkettőn.

Mik ezek a homályok? Hogy alakulnak ki?

A szemünket egy kocsonyás, gél állagú massza tölti ki, amely a retinával (ideghártyával) szorosan össszetapad.

Idővel, ez a kocsonyás állagú képlet-tudományos neve üvegtest-átalakul, szerkezete helyenként felhígúl, helyenként pedig összecsapzódik. Másképp fogalmazva- egy öregedési folyamat, amely a kor előrehaladtával gyakorlatilag mindenkinél kialakul (mint a ráncok az ember homlokán…). Az életkor amikor megjelenik egyénfüggő-ritkán már tizenéves korban is megjelenhet, de általában 30-as évek végére gyakoribb. Általában rövídlátóknál (akik mínuszos dioptriájú szemüveget-kontaklencsét használnak) hamarabb jelentkezik. Ha egyszer már megjelentek az úszkáló homályok (idegennyelvű szakirodalomban “floaters”, vagy “mouches volantes”), általában nem tünnek el teljesen, de idővel a számuk csökken és kevésbé zavarják a látást.

Az üvegtesti gél elfolyosodása során egy zsugorodási folyamat is történik, ennek során az üvegest és retina közötti tapadás megszűnik, az üvegets eltávolodik a retinától.

A fenti folyamat-mint említettem-nem kóros, nem jelent betegséget, és nem igényel orvosi beavatkozást.

Ugyanakkor, az úszkáló homályok lehetnek betegség jelei is:

-üvegtesti bevérzés(pld cukorbetegeknél gyakrabban fordul elő)

-retina szakadás

-retina leválás

-szemben kialakuló gyulladások részjelensége

-ritkán, szemben levő daganatok is okozhatják.Fontos tünetek amikor a szemészeti vizsgálat feltétlenü javasolt:

  • Az úszkáló homályok számának hírtelen növekedése

  • Villanások, cikázó fények érzékelése

  • Látásromlás, “mintha egy függöny ereszkedne le”

  • Szemműtétet, illetve szemsérülést követő úszkáló homályok

  • Szemfájdalom

Szükséges kezelni az úszkáló homályokat?

A jóindulatú, szövödménymentes esetek általában nem igényelnek kezelést.

Amennyiben a számos üvegtesti homály zavarja a látásban, műtéti megoldás szóba jöhet (vitrectomia-az üvegtesti gél műtéti eltávolítása). Azonban a műtét lehetséges szövődményei miatt (retina leválás, szürkehályog kialakulása), üvegtesti homályok esetében nem szoktuk javasolni a sebészi kezelést. Egy másik lehetséges terápia a lézeres kezelés, amely során a lézernyaláb segítségével eltávolításra kerülnek ezek a homályok. Mivel szintén kockázatos beavatkozás (a lézer megsértheti a retinát, vagy a szemlencsét), ezt a módszert is viszonylag ritkán alkalmazzák.

Összességében elmondható, hogy az úszkáló homályok kellemetlen, de ártalmatlan elváltozást jelentenek, azonban társulhatnak a látást veszélyeztető súlyos szemészeti kórképekhez, betegségekhez.

 

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és az abban foglaltakat elfogadom!