Prevenció Látáscentrum

Nyár és Glaucoma: Hogyan védjük szemünket a nyári időszakban?

Nyár és Glaucoma (zöld hályog): Hogyan védjük szemünket a nyári időszakban?

A nyár mindenki számára a pihenés, a szabadtéri programok és a napsütés időszaka. Azonban a napos hónapok nem csak örömöket hoznak, hanem bizonyos egészségügyi kockázatokat is magukkal hordoznak, különösen a szembetegségekkel küzdők számára. A glaucoma, vagyis a zöldhályog, az egyik leggyakoribb szembetegség, amely különösen érzékeny lehet a nyári körülményekre. A Prevenció Látáscentrum ezért összegyűjtött néhány fontos tanácsot, hogyan vigyázzunk szemünk egészségére a nyári hónapokban.

nyár

Hívjon minket!

+36 70 943 7880
Hétfő - Péntek
08-20 óráig

Mi az a Glaucoma?

A glaucoma egy olyan szembetegség, amely a látóideg károsodásával jár és kezeletlenül maradva akár vaksághoz is vezethet. A betegség leggyakoribb formája a magas szemnyomás következtében alakul ki, amely rontja a látóideg vérellátását. Bár a glaucoma bármely életkorban előfordulhat, leginkább az idősebb korosztályt érinti.

A Nyár hatásai a Glaucomára

A nyári hónapok számos kihívást jelenthetnek a glaucomás betegek számára:

1. UV-sugárzás:

A nap UV-sugarai károsíthatják a szemet, különösen a glaucomás betegeknél, akiknek a szemnyomása már alapból magasabb.Az UV-sugarak tovább növelhetik a szemnyomást, ami súlyosbíthatja a betegséget.

2. Dehidratáció:

A nyári melegben könnyebben kiszáradhatunk, ami a szemnyomás növekedéséhez vezethet.Fontos a megfelelő folyadékbevitel biztosítása.

3. Szabadidős tevékenységek:

A nyári sportok, mint például az úszás vagy a vízi sportok, szintén kihívást jelenthetnek.A klóros víz irritálhatja a szemet, és ronthatja a glaucomás tüneteket.

Tanácsok a Glaucomás betegeknek nyáron

1. Viseljen napszemüveget: Mindenképp viseljen UV-védelemmel ellátott napszemüveget, hogy megvédje szemét a káros UV-sugaraktól. Keresse a 100%-os UV-védelmet biztosító napszemüvegeket.

2. Maradjon hidratált :  Igyon sok vizet, hogy elkerülje a dehidratációt és a szemnyomás növekedését. Kerülje a túlzott alkoholfogyasztást és a koffeintartalmú italokat, mivel ezek kiszáríthatják a szervezetet.

3. Kerülje a túlzott napsugárzást: Próbálja meg a legmelegebb órákban, 11 és 16 óra között, elkerülni a közvetlen napsugárzást. Ha szabadban tartózkodik, viseljen széles karimájú kalapot, hogy további védelmet biztosítson szemének.

4. Rendszeres ellenőrzések: Nyáron is tartsa be a rendszeres szemészeti ellenőrzéseket. Az időben felfedezett szemnyomás-ingadozások észlelése segíthet megelőzni a további károsodásokat.

5. Figyeljen a tünetekre:  Ha bármilyen szokatlan tünetet észlel, mint például fokozott szemnyomás, homályos látás vagy szemfájdalom, azonnal forduljon orvoshoz.

szem írisz
zöldtályog glaucoma

Záró gondolatok

A nyár kiváló lehetőség arra, hogy élvezzük a szabadban töltött időt és feltöltődjünk. Azonban a glaucomás betegeknek különös figyelmet kell fordítaniuk szemük védelmére. Az elővigyázatosság, a megfelelő védelem és a rendszeres ellenőrzések segítségével a nyár ugyanolyan élvezetes lehet a glaucomás betegek számára is, mint bárki másnak.

A Prevenció Látáscentrum célja, hogy mindenki számára biztosítsuk a szem egészségének megőrzését, rendszeres szűrővizsgálatokkal. A megelőzés mindig a legjobb gyógymód!

Dr. Daróczi János

Megosztás
nap
óra
perc
másodperc

SZEMÉSZETI ALAPAVIZSGÁLAT + OCT VIZSGÁLAT

20 % Kedvezmény Júliusban

A kedvezmény más kedvezménnyel nem összevonható.