Prevenció Látáscentrum

Polateszt vizsgálat (18 év felett) önálló vizsgálatként

A Polateszt egy speciális vizsgálat, mely a rejtett kancsalság kimutatására szolgál. A vizsgálat során olyan látászavarokra derülhet fény, melyek egy általános vizsgálaton nem derülnek ki, miközben jelentősen ronthatják az életminőséget.

A rejtett kancsalság nehezen észrevehető, látszatra egészségesnek tűnő szempár együttműködési zavarát jelenti. A tökéletes térlátáshoz kétszemes együttlátás szükséges, így azokban az esetekben, amikor a szem előre tekintéskor, nyugalmi állása eltér a párhuzamostól, az agy csak hatalmas erőfeszítések és energia árán tudja a szemek által látott képeket összehozni, tökéletesíteni, és a megfelelő háromdimenziós látást produkálni. A probléma gyakori, mégis a rejtett kancsalság sokaknál nem okoz panaszokat, a páciensek legtöbbször fejfájással, monitor előtti munkavégzésnél fáradékonysággal, koncentrációs zavarokkal kerülnek orvoshoz.

Amennyiben a szakorvosi vizsgálatok nem mutatnak ki szervi okot, egy teljes körű látásvizsgálatra van szükség. A tüneteket gyakran korrigálatlan optikai hiba okozza. Ebben az esetben egy egyszerű látásvizsgálat és szemüveg állandó hordása megszüntetheti a panaszokat. Abban az esetben, ha ezt követően sem szűnnek meg teljesen a panaszok, akkor speciális polarizált ábrákkal (úgynevezett polateszt készülékkel) történő vizsgálattal kimutatható a phoria, azaz a rejtett kancsalság.

 

Polateszt vizsgálat elvégzését az alábbi panaszok előfordulása esetén javasolt:

  • Fejfájás, migrén
  • Szemüvegükhöz általánosan nehezen hozzászokók részére
  • Diszlexia
  • Olvasási, írási, számolási zavarok
  • Figyelem- és koncentráció zavar
A Polateszt vizsgálat menete

A vizsgálatra normál, általános szemvizsgálatot követően kerül sor.

A vizsgálat során polarizált ábrákat jelenítenek meg, amiket polarizációs szűrőn keresztül néz a páciens. A jobb és a bal szem képe így különválik, az ábrákon tapasztalt eltéréseket értékelve pedig lehetőség nyílik a két szem együttműködésének vizsgálatára. A polateszt vizsgálat elvégzése időigényes és fárasztó.

A vizsgálat célja, hogy szemüveg viselésével levegyék a terhelést a szemről és az agyról. A rejtett kancsalság úgynevezett prizmás (hasábos) szemüveglencsével korrigálható. A prizmás szemüveg kinézete a gyakorlatban megfelel egy átlagos szemüvegének. Gyermekek hamar megszokják, ellenben a felnőtteknél 1-2 naptól, 1-2 hétig is eltarthat a szemüveg megszokása.

Hívjon minket!

+36 70 943 7880
Hétfő - Péntek
08-20 óráig

Júniusi akciónk

20% kedvezmény

Önnek lehetősége van most
20% kedvezményre optometristák
által végzett szemüvegrendelés, kontaktlencse vizsgálat és betanítás, valamint Colorlite színlátás vizsgálat árából. 

20 % kedvezmény júniusban

Júniusi hónapban 20% kedvezményt biztosítunk Dr. Csobay Ildikó csütörtöki rendelésén az általános szemvizsgálat árából.