Prevenció Látáscentrum

Kórszövettani vizsgálat

Mi az a szövettani vizsgálat?

Bár a hagyományos szemészeti vizsgálatok rendszerint elegendőek a legtöbb szemprobléma diagnosztizálásához, bizonyos esetekben kórszövettani vizsgálatra is szükség lehet.

A szemen található kinövések eltávolítása után azokat szövettani vizsgálatra küldjük.

Mit mutat ki a szövettan a szemészet esetén?

Sejtszerkezeti elváltozások


A szövettan lehetővé teszi a sejtek morfológiai (alakbeli) változásainak és elrendeződésük megfigyelését, segítve a patológiai diagnózis felállítását.

Jó- és rosszindulatú elváltozások megkülönböztetése

A szövettani vizsgálat során fertőzések, gyulladások vagy daganatok azonosíthatók, lehetővé téve a megfelelő kezelési terv kialakítását.

Genetikai és molekuláris információk

Bizonyos esetekben a szövettan segíthet a daganatok genetikai profiljának azonosításában, ami fontos információt nyújthat a prognózisra és a kezelési lehetőségekre vonatkozóan.

Mikor szükséges a kórszövettani vizsgálat?

Daganatok vagy elváltozások:

Amikor a szemhéj, a kötőhártya vagy a szemgolyó területén daganatok, ciszták vagy egyéb szöveti elváltozások észlelhetők, szövettani vizsgálatra lehet szükség a pontos diagnózis érdekében.

Ismeretlen eredetű gyulladások:

Ha a szem gyulladása huzamosabb ideig fennáll, és a hagyományos kezelések nem hoznak javulást, kórszövettani vizsgálat segíthet kideríteni a gyulladás okát, például fertőzés, autoimmun betegség vagy daganatos elváltozás esetén.

Gyanú daganatra:

Amennyiben a szakorvos daganatos elváltozásra gyanakszik (pl. melanoma, limfóma), a szövettani vizsgálat elengedhetetlen a típus és a stádium megállapításához.

Retinális elváltozások:

A retina betegségei, például a retina diszpláziás elváltozások esetén szövettani analízis nyújthat információkat arról, hogy a változások jó- vagy rosszindulatúak-e.

Hívjon minket!

+36 70 943 7880
Hétfő - Péntek
08-20 óráig